Konttorin yleismies Jantunen

Universomossa alkoi uusi järjestyksen aika, kun Ville Kulman astui remmiin.

Tampereella toimiva mobiilipeliyritys Universomo on jokaisen pelimaailmaan hurahtaneen nörtin unelmatyöpaikka. Yrityksessä työskentelee 60 henkeä, joista yhdeksän on töissä Helsingin toimipisteessä. Universomo kehittää uusia, eritoten pikkupoikien mieleen olevia räiskintä- ja seikkailupelejä.

Kaikesta näkee, että suurin osa yrityksen työntekijöistä on varsin nuorta ja rentoa miespuolista joukkoa. Heti eteisessä sisään tulijaa odottaa sekamelskainen röykkiö hervottoman suurikokoisia lenkkareita. Yhteisissä tiloissa on säkkituoleja, rumpusetti, jääkiekkopeli ja paljon muuta mukavaa antamassa inspiraatiota työntekoon.

Nykyisin tilat ovat myös erittäin siistit. Missään ei loju tyhjiä pizzalaatikoita, energiajuomapulloja tai mitään muutakaan ylimääräistä. Siitä pitää huolen viime kesäkuusta lähtien Universomossa työskennellyt Ville Kulman, 31v. Assistentin nimikkeellä toimivan Kulmanin monipuoliseen työnkuvaan kuuluu muun muassa paikkojen siistinä pitäminen, lounaiden ja muun pikkupurtavan haku, erinäiset muut juoksevat asiat, kokousjärjestelyt ja ylipäätään kaikki sellaiset tehtävät, joihin tarvitaan Kulmanin kaltaista hyväntuulista kaveria.

Paras lopputyö

Kulman on suorittanut Pirkanmaan Ammattiopistossa cateringalan perustutkinnon mukautettuna opetuksena. Lopputyökseen hän valmisti kreikkalaisen juhla-aterian asiaan kuuluvine koristeluineen. Se arvioitiin mukautetun opetuksen kaikkien aikojen parhaimmaksi lopputyöksi.

Nykyisessä työssään Kulman ei pääse toteuttamaan ammattiopistossa oppimiaan taitoja täysimittaisesti, mutta päättäväinen ote keittiöasioissa ei ole jäänyt työtovereilta huomaamatta. ”

"Ennen kaikki paikat olivat täynnä likaisia astioita ja limutölkkejä. Nyt neuvotteluhuoneet ovat siistissä kunnossa ja jopa jääkaappi on pesty varmaan ensimmäistä kertaa koko firman olemassaoloaikana"”, päivittelee Heikki Väänänen, joka vastaa Universomon hallinnosta.

Työntekijä Rongankodin kautta

Väänänen kertoo ajatuksen kehitysvammaisen ihmisen työllistämisestä yrityksen palvelukseen saaneen alkunsa lehtijutusta, jossa kerrottiin Yhteisvastuukeräyksestä. Tämän vuoden Yhteisvastuukeräyksen kotimaan kohteena oli kehitysvammaisten ihmisten työllistyminen oikeisiin työsuhteisiin.

Tuumasta ryhdyttiin siis toimeen ja pian Tampereen Kaupunkilähetys ry:n Maija Kerkola sai asian hoitaakseen.

Vanhus-, kehitysvammais- ja perhetyöhön keskittyvä Tampereen Kaupunkilähetys on toiminut Tampereella jo sadan vuoden ajan. Päätoimiensa ohella se järjestää myös koulutus-, kehittämis- ja vapaaehtoistyötä. Tärkeä osa yhdistyksen toimintaa on kehitysvammaisten palveluja tarjoava Rongankoti-yksikkö, joka on aloittanut toimintansa vuonna 1970. Sitä voidaan pitää kehitysvammaisten avohuollon alkuna Suomessa. Rongankodin toiminta perustuu elämänkaariajatteluun sekä yhteisölliseen toimintamalliin, jossa kehitysvammaisella ihmisellä on mahdollisuus kuulua johonkin – ja tulla kuulluksi. Tällä hetkellä Rongankodin toiminnan piirissä on noin 200 henkilöä, joista asumispalveluja käyttäviä on noin 135 ja päivätoiminnan piirissä on noin 65 asiakasta.

Valmennuksella työhön -projekti

Rongankodissa käynnistettiin vuonna 2006 Valmennuksella palkkatyöhön -projekti, jonka tavoitteena on monipuolistaa kehitysvammaisia henkilöitä ammattiin kouluttavien erityisammattioppilaitosten, Rongankodin ja työnantajien välistä yhteistyötä. Hankkeen tavoitteena on mahdollistaa joustava siirtyminen opinnoista työelämään ja tarjota osallistujille työelämävalmiuksia vahvistavaa koulutusta. Projektin kautta työnantaja voi löytää sopivia työntekijöitä ja työharjoittelijoita. Lisäksi työnantajalla on käytössään työtoiminnan jatkuva ja säännöllisesti toistuvat tuki- ja ohjauspalvelut työpaikalla. ”

"Työkokeilun kautta saatu työntekijä on työnantajalle riskitön tapa selvittää hakijan soveltuvuus kulloiseenkin työtehtävään”", korostaa Kerkola.

Joulukuussa palkkasuhteeseen

Kulmanin työpäivä on tällä hetkellä viiden tunnin pituinen. Hän ei vielä ole palkkasuhteessa työnantajaansa, vaan hän saa korvaukseksi työstään työvoimahallinnon ylläpitokorvausta 8 euroa päivältä sekä työmarkkinatukea. Kulman saa lisäksi myös eläkettä.

Työnantajalla on Kulmanista pelkästään hyviä kokemuksia ja tämän vuoksi hänet on tarkoitus palkata joulukuussa oikeaan palkkatyösuhteeseen. Tällöin hänen työaikaansa on kuitenkin pakko lyhentää, sillä työkyvyttömyyseläkkeen lisäksi eläkkeellä olija voi ansaita ainoastaan 588 euroa kuukaudessa menettämättä eläkettään. Mahdollisesti tämä summa nousee ensi vuoden alusta hieman.

”"Mukava olla töissä”"

Kulman kertoo olleensa aikaisemmin töissä kaupassa, jossa hänen tehtäviinsä kuului muun muassa pullojen lajittelua sekä varaston järjestelytehtäviä. Tästä työstä hän ei kuitenkaan pitänyt, sillä työtovereiden kanssa syntyi usein ongelmallisia tilanteita. Sen sijaan nykyisessä työssään Kulman kertoo viihtyvänsä erinomaisesti. ”

"Parasta on, kun pääsee kaupungille liikkumaan"”, toteaa Kulman, joka on muutoinkin liikkuvaista sorttia. Esimerkiksi työmatkansa hän taitaa kävelemällä.

Myös muu työyhteisö on ottanut Kulmanin hyvin vastaan ja hän kokee olevansa samanlainen työntekijä kuin muutkin firman nuoret miehet. Kulman ei halua erottautua kollegoistaan ja siksi hän on antanut ymmärtää, että hänen työvalmentajanaan toimiva Kerkola voisi pikkuhiljaa lopettaa ravaamasta alvariinsa hänen luonaan, koska ei iso mies vahtia kaipaa...

Teksti: Toimittaja Eeva Grönstrand. Julkaistu alun perin Ketju-lehden numerossa 6/2008.