Valokuvaus

Zoomataan ja tuumataan yhdessä

Valokuvauksen harrastaminen on hauskempaa, jos kuvakulmia ja ideoita voi miettiä yhdessä muiden kanssa. Hämeenlinnalaiset innostuivat kuvaamisesta Näpsä-kurssilla.

Hämeenlinnalaiset Jaana Osara ja Jouni Toivanen vertailevat kuviaan pyöreän pöydän ääressä. Jaana viittilöi käsillään vimmatusti ja purskahtaa nauruun. Jouni nostaa pöydältä kuvan, jossa Jaana keittää kahvia. Toisessa kuvassa Jaanasta ei näy kuin käsi, mutta kahvinkeitin, kukkurainen mittalusikka ja suodatinpussi ovat tarkasti keskellä kuvaa.

"Tämä epäonnistui, kun Jaana ei näy kokonaan", Jouni harmittelee otostaan.

Jaana puistelee tarmokkaasti päätään, ottaa värikuvan käteensä ja näyttää kahvinkeitintä. Kuva ei suinkaan ole epäonnistunut, vaan siihen on tallentunut yksityiskohta kahvinkeittämisen prosessista. Siitähän tässä kuvaustehtävässä oli kysymys. Jounin mielestä valokuvauksessa on vaikeinta zoomaaminen.

"Se vaatii taitoa. Miten sen matkan osaa laittaa niin, ettei tule liian lähelle eikä liian kauas. Tsuumailu on myös hauskinta. Tällä kurssilla tuli kerrattua se, miten filmin saa kameraan. Ei sitä tule koskaan liikaa harjoiteltua", valokuvaaja pohtii.

Jouni pitää eniten maisemakuvien ottamisesta. Hän valitsee pöydältä parhaan kuvansa. Siinä Hämeenlinnan punaiset tiiliseinät kohoavat jykevinä ja arvokkaina keväisessä valaistuksessa.

"Mun haaveeni on maalata valokuvasta taulu seinälle. Tästä saisi muuten hienon taulun. Ensin linna pitäisi hahmotella lyijykynällä paperille ja sitten maalata väreillä", Jouni suunnittelee. Jouni ja Jaana käyvät töissä sotaveteraanien Ilveskodissa. Jouni tekee talonmiehen hommia ja Jaana siivoaa. "Kuvatessa työ unohtuu ihan kokonaan, kun keskittyy vain siihen tsuumailuun. Harrastaminen on hyvää terapiaa", Jouni arvioi.

Harrastus kehittää sosiaalisia taitoja

Näpsä-kurssin järjesti Perttulan erityisammattikoulussa toimiva Hyvä Homma -projekti keväällä 2003. Projekti on Länsi-Suomen lääninhallituksen ja ESR:n rahoittama kolmivuotinen hanke. Sen tavoitteena on edistää kehitysvammaisten ja vastaavista syistä erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden työelämään sijoittumista, työelämässä pysymistä ja urakehitystä.

Näpsä-kurssi oli suunnattu tavallisella työpaikalla, avotyötoimintamuotoisessa työssä käyville henkilöille. Kurssin tarkoituksena oli tarjota osallistujille sekä mielekästä vapaa-ajan toimintaa että tilaisuus työelämässä tarvittavien tietojen ja taitojen oppimiseen ja päivittämiseen.

Näpsäläiset kokoontuivat kerran viikossa. Joka toinen kerta perehdyttiin hygieniaosaamisen asioihin ja joka toinen kerta valokuvaukseen. Valokuvauksen työpajassa omia työtehtäviä tutkittiin linssin läpi. Valokuvausta hyödynnettiin myös hygieniaosaamisen oppimisessa. Projektiohjaaja Seija Sajalahti kertoo, että kurssille olisi ollut halukkaita enemmän kuin pystyttiin ottamaan.

"Vastaavaa toimintaa tulisi järjestää enemmän. Varmasti muuallakin kuin Hämeenlinnassa on kehitysvammaisia, jotka asuvat yksin ja käyvät työssä. Työ saattaa sekin olla aika yksinäistä puurtamista. Joillakin ei ole elämässään juuri muuta sisältöä kuin työssä käyminen. Olisi tärkeää saada näitä ihmisiä liikkeelle esimerkiksi mukavan harrastuksen pariin. Toiminnan toteuttamiselle tarvitaan useimmiten organisoija", Sajalahti pohtii.