Irma ja Aulis: Parisuhdearkea tuen turvin

Irma ja Aulis Aartokallio tietävät, mikä on pitkän avioliiton salaisuus, sillä he ovat olleet naimisissa vuodesta 1980 lähtien.

"Yhteiselo sujuu, kun luonteet ovat samankaltaiset. Lisäksi pitää olla yhteisiä harrastuksia", Irma valottaa yhteiselämän kulmakiviä.

Yhteiselämän alkutaival oli nopea

Irma ja Aulis tapasivat Honkalammella 1970-luvun loppupuolella. Irma tuli Honkalammelle Enosta ja Aulis Juuasta. Sukulaissielut löysivät nopeasti toisensa ja häitä tanssittiin kesällä 1980 vuoden seurustelun jälkeen. Molempien sukulaiset hyväksyivät avioliiton mukisematta, eikä soraääniä kuulunut.

"Puhuin Auliksen nopeasti ympäri. Kosin häntä ja hän vastasi empimättä kyllä. Sen jälkeen menimme kihloihin ja muutimme yhteen asumaan. Yhdessä eläminen alkoi sujua heti hyvin", Irma kertoo.

Pariskunnalle löytyi nopeasti asunto Honkalampi-keskuksen alueelta. Huonekalut ja kodinkoneet he ovat hankkineet vuosien kuluessa itse ja lisäksi Aulis on tehnyt pöytiä ja tuoleja. Irma työskentelee Honkalampi-keskuksen keittiössä ja Aulis tekee alueella ulkotöitä. Pariskunta on tyytyväinen elämäänsä.

"Ei me enää muuteta täältä mihinkään. Tällähän sitä pitää pysyä", Irma vakuuttaa.

Arkielämä sujuu rutiinilla

Pariskunnan vuokran ja muut maksut hoitaa edunvalvoja, mutta kaupassa he käyvät itse. Ostokset pitää suunnitella tarkkaan, sillä ruokatiliä ei saa ylittää. Kaiken kaikkiaan arkielämä sujuu vuosien tuomalla rutiinilla. Yhteiseloa tukevat Honkalampi-keskuksen työntekijät, jotka käyvät silloin tällöin tarkistamassa, että kaikki on kunnossa.

"Ei meillä ole koskaan ollut riitoja, vaikka olemmekin olleet pitkään yhdessä. Sanomista ei ole tullut edes kotitöistä, sillä teemme kaiken yhdessä. Irma siivoaa ja minä pesen pyykit", Aulis kertoo.

"Arkisin syömme töissä, mutta viikonloppuisin teemme ruokaa yhdessä. Teemme paljon muun muassa erilaisia laatikoita ja keittoja sekä leivomme. Arkisin Aulis pääsee minua aikaisemmin töistä ja aina täällä on kahvi odottamassa", Irma kehuu.

Töiden ohella pariskunnan päivät täyttyvät harrastuksista. Aartokalliot ovat innokkaita liikkujia ja liikunta onkin yksi läheisimmistä harrastuksista.

"Me kävelemme ja pyöräilemme paljon. Lisäksi Aulis käy hiihtämässä talvisin. Käymme myös viikottain keskustelukerhossa ja minä käyn kotitalouskerhossa", Irma kertoo.

"Käymme paljon myös tansseissa. Toimintatalolla on usein tansseja ja lisäksi olemme käyneet tanssilavoilla", Aulis jatkaa.

Harrastuksista kertovat kodin seinällä olevat kunniakirjat, joita on tullut muun muassa koskenlaskusta. Pariskunta on laskenut Ruunaan kosket useita kertoja. Myös ulkomaat ovat tulleet tutuksi, ja Aartokalliot ovat käyneet muun muassa Rhodoksella, Norjassa ja Ruotsissa.

Teksti: Toimittaja Reijo Hakola