Niskaturvotus 10mm

Kysymys 

Hei,

Np-ultrassa rvk 12+3 todettiin suuri niskaturvotus. Seuraavana päivänä sikiötutkimusyksikössä mittaustulos 10mm turvotusta niskassa ja turvotusta myös vatsan peitteiden puolella. Muuten sikiö vastasi viikkoja, liikkui eikä sydämestä tehty erityisiä huomioita. Istukkanäyte otettiin, ja sain juuri tietää tulokset, että tutkitut (13-,18-, 21- ja sukupuoli-) kromosomit ovat normaalit. Kun niskaturvotus oli kuitenkin noin suuri, mikä on todennäköisyys, että vauva syntyisi terveenä? Voiko noin suuri turvotus vain hävitä kokonaan?

Vastaus 

Hei,

Sikiöpoikeavuuden riski kasvaa turvotuksen lisääntyessä ja 10mm turvotus on todella varsin merkittävä. Mikään niskaturvotusarvo ei kuitenkaan poissulje (suhteellisen) tervettä lasta. Luultavasti saatu kromosomitutkimus on siinä mielessä vielä vasta osittainen ja saatu niinsanotulla trisomia-PCR tutkimuksella, jolla pystytään tutkimaan juuri nuo tavallisimmat kromosomipoikkeavuudet. Lopullinen vastaus kestää pidempään. Se sisältää kaikkien kromosomien tutkimuksen.

Suomalaistutkimuksen perusteella sikiön yli 6,5mm nt:een liittyy yli 70 - 80 % kromosomipoikkeavuuden riski. Lopuista sikiöistä lähes puolella on rakenteellisia poikkeavuuksia (sydämessä, luustossa ym). Raskausviikolla 12 ei vielä pystytä sikiön rakenteita tutkimaan kaikilta osin varmuudella. Osasta sikiöistä ei saada diagnoosia nt:n syystä johtuen suuresta keskenmenoriskistä. Terveen lapsen todennäköisyys niskaturvotuksen ollessa 10mm on ehkä luokkaa 10% (-15%). Jatkotulokset kromosomeista ja isomman sikiön rakennetutkimus antavat lisätietoa. Odottavan aika on tietysti pitkä.

Ystävällisin terveisin,

Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!