Miten voin auttaa ystäväperhettä?

Kysymys 

Hei,

Kysyisin, miten tulisi toimia seuraavassa asiassa:

Kyse on nuoresta, alle 30-vuotiaasta venäläistaustaisesta maahanmuuttajaperheessä kasvaneesta naisesta. Hänellä on todennäköisesti synnytysasfyksian seurauksena aiheuttamana hidastunut kehitys. Lapsuudessaan ÄO, koulupsykologin arvion mukaan, hieman yli 80.

Kun naisen isä kuoli, äiti meni uusiin naimisiin, eikä jaksanut pitämään tytöstä huolta. Silloin isoäiti ryhtyi epäviralliseksi hoitajaksi. Vanhemmat ovat omasta mielestään kotoutuneet Suomeen hyvin, mutteivät todennäköisesti ole oppineet riittävästi tuntemaan yhteiskunnan palvelujärjestelmää. Niinpä he eivät ole koskaan pyrkineetkään järjestämään tyttärelleen tarvittavia palveluja, kun taas hän itse ei ole ymmärtänyt palvelutarvettaan. Myöhemmin on osoittautunut, ettei isoäitikään osannut huolehtia muusta kuin kotirutiineista siten, että tyttöä kasvattaessaan häntä on alettu käyttää hyväksi ainakin taloudellisesti. Vanhempien käteissäästöt hävisivät epämääräisellä tavalla, ja kyseessä oleva nainen itse on menettänyt asuntonsa, isoäidin hankkimat huonekalut ja lisäksi on todennäköisesti velkaantunut, kenties merkittävästi.

Nyt kyseessä on sosiaalipalvelujen tuen sekä mahdollisesti edunvalvojan järjestäminen. Eikä ole suljettu pois, että jossain vaiheessa hänellä on ollut psykoottisia lähestyviä kuvitelmia, mutta tällä hetkellä niistä ei ole merkkejä, joten psykiatrinen tai neuropsykiatrinen hoito ei ole ainakaan ensisijaista.

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi.

Kannattaa pyytää naista sekä hänen perhettään ottamaan yhteyttä kunnan sosiaalipalveluihin.
Sosiaalipalvelun viranomainen käynnistää asiakasprosessin, jossa henkilön tuentarvetta mietitään yhdessä henkilön ja hänen läheisten kanssa. Tarvittaessa sosiaalipalvelu ohjaa henkilön kunnan vammaispalveluihin. Kunnan sosiaalipalveluiden yhteystiedot löytyvät asuinkunnan kotisivuilta.

Sosiaaliviranomainen voi olla myös tarvittaessa yhteydessä Digi- ja väestötietovirastoon, joka voi määrätä yleisen edunvalvojan. Edunvalvontaa voi hakea myös läheinen tai asianomainen itse. Lisätietoja edunvalvonnan hakemisesta löytyy tästä linkistä.

Viestissäsi kerroit naisen taloudellisesta hyväksikäytöstä. Jäi kuitenkin hieman epäselväksi, kuka käyttää naista hyväksi taloudellisesti. Jos epäilet naisen joutuneen taloudellisen hyväksikäytön kohteeksi, voit tehdä rikosilmoituksen poliisille. 

Mielenterveyteen tai muissa terveyteen liittyvissä asioissa on syytä kääntyä kunnan lääkärin puoleen, joka voi tarvittaessa ohjata eteenpäin.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus