Mitä tarkoittaa WISC-IV:n sanallinen kuvaus?

Kysymys 

Hei!

Minulla on 11v, aktiivisesti urheilua joukkueessa harrastava, sosiaalinen ja empaattinen tyttö. Hän oli neuropsykologin tutkimuksissa, kun hänen luetun ymmärtämisen taidostaan nousi koulussa huoli (3. luokan kevällä ALLU 2-3, nyt 4. luokan keväällä 4). Kotona olemme lisäksi huomanneet, että vireys- ja tunnetila oppimistilanteessa vaikuttaa hänellä valtavasti suoriutumiseen. Hän jännittää kovasti opettajaansa, joka on opetustyyliltään aika ankara. Kouluarvosanat ovat väliltä 8-10.

Hänelle tehtiin WISC-IV, jossa tulokseksi tuli kauttaaltaan "hieman alle keskitason". Psykologin mukaan tulos on normaalivaihtelussa eikä mitään diagnosoitavaa löytynyt. Hän kuitenkin suositteli oppimisstrategioiden opettamista lapselleni ennakoiden kuormittumista ja vaikeuksia tulevaisuudessa oppimiseen liittyen. Lisäksi suositeltiin uutta tutkimusta kahden vuoden päästä eli 6. luokalla. Menin palautteella ihan hämilleni, kun hoksasin, että vein lapseni älykkyystestiin ja kuuntelen nyt niitä tuloksia. Jotenkin olin kuvitellut mielessäni tutkimuksilta neuropsykologisempaa otetta, vaikka toki ymmärrän, että tarkoitus olikin tehdä oppimisprofiili.

Mitä tarkoittaa kuvaus "hieman alle keskitason" WISC-IV:ssa? Voiko siinä profiili muuttua ja olla erilainen kahden vuoden päästä, suuntaan tai toiseen? Koulusta jo kerrottiin, että resursseja luetun ymmärtämisen ryhmään ei ole, joten pelkään, että lapseni jää avun ulkopuolelle, koska hänellä ei ole sellaisia oppimisvaikeuksia, joiden vuoksi pääsisi erityisopettajan tuen piiriin.

Kiitos jo etukäteen vastauksesta!

yt. hieman huolestunut äiti

Vastaus 

Hei,

Ilmeisesti lapsesi on käynyt koulupsykologin tutkimuksessa. Neuropsykologisesti suuntautunut tutkimus edellyttää psykologilta lisäkouluttautumista tai neuropsykologin koulutusta. Oppimisvaikeuksien kohdalla usein lähdetään älyllisen suoriutumisen arvioinnista, jota myös WIS-IV testin avulla tehdään. Tämä arviointi ei sulje pois sitä mahdollisuutta, että lapsellasi on erityisiä oppimisvaikeuksia, ja toki oppimisympäristöllä on myös oma merkityksensä oppimisessa. Uusintatutkimus on aiheellinen vähintään kahden vuoden kuluttua, koska suoriutuminen voi muuttua kehityksen myötä ja mahdolliset kehityksen erityisvaikeudet voivat myös näkyä ns. älykkyystutkimuksessa selvemmin. Neuropsykologisessa tutkimuksessa arvioidaan tarkemmin esim. tarkkaavuutta ja toiminnanohjausta, mihin kuuluvat myös oppimisstragiat.

Älykkyystestissä 84 % ikäryhmästä suoriutuu keskitasoisesti tai sitä vahvemmin. Ilmaus "hieman alle keskitason" tarkoittanee sitä, että lapsesi suoriutuminen kuuluu jäljelle jäävään 16 %:iin, mutta ei kuitenkaan ole kaukana normaaliksi katsotusta suoriutumisesta. Ehdottaisin uusintatutkimusta jo vuoden kuluttua, mikäli oppiminen ei edisty toivotusti ja lapsen oma motivaatio heikkenee.

Terveisin,

Oili Sauna-aho
Kehittämis-ja asiantuntijapalveluiden johtaja, FT, PsL, neuropsykologian erikoispsykologi KTO, Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin ky.

-------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!