Kromosomipoikkeavuus/napavaltimo

Kysymys 

Palstalla on kyselty aiemminkin toisen napavaltimon puuttumisesta. Omalla kohdallani asia mietityttää kovasti, sillä yksi lääkäri oli sitä mieltä, että kun ei ole muita poikkeavuuksia (soft markers tai rakennepoikkeavuuksia), niin kromosomitutkimuksia ei tarvita. Toinen taas antoi ymmärtää, että kromosomit kannattaisi tutkia, koska napavaltimon puuttuminen on yleisempää lapsilla, joilla on kromosomipoikkeavuuksia. Napavaltimosta löytyy aika huonosti tutkimustuloksia ja en oikein tiedä enää, ketä pitäisi uskoa tai mistä hakea tietoa.

Vastaus 

Yksi napavaltimo on suhteellisen säännöllisesti eteen tuleva löydös. Aivan vastikään on julkaistu tutkimus, jossa on kerätty tähänastinen tutkimustieto liittyen yhteen napavaltimoon (kahden sijasta). Siinä ei löydetty mitään yhteyttä kromosomipoikkeavuuden ja napasuonien lukumäärän kesken. Sikiöt olivat hivenen pienempiä ja heillä oli jonkin verran enemmän ongelmia, mutta ei kuitenkaan tilastollisesti merkitsevästi.

Suositeltavaa on sydämen ultraäänitutkimus rakenneultraäänen yhteydessä (kuten ohjeistus muutenkin on) ja mahdollisesti loppuraskaudessa sikiön kasvukontrolli esimerkiksi raskausviikolla 36.

Ystävällisin terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri