Kirjaston kirjojen palautus kirjastoon kun niitä on liikaa

Kysymys 

Kehitysvammaisena henkilöllä on kirjastosta usein lainassa melko paljon kirjoja ja kun hänelle sanotaan, että hänen täytyy lähteä palauttamaan niitä kirjastoon, niin hän ei suostu. Hän sanoo palauttavansa ne myöhemmin ja kun hänelle sanotaan, että ne pitää palauttaa heti, niin hän kieltäytyy ja lopulta karjuu tai itkee että ei halua palauttaa niitä vielä, koska laina-aikaa on vielä jäljellä. Miten hänet saa palauttamaan ne silloin kun käsketään?

Vastaus 

Hei,

kiitos kysymyksestäsi.

Lähtökohtaisesti käskeminen tai pakottaminen ei ole hyvä ratkaisu tähänkään asiaan. Ihmisellä on oikeus lainata kirjoja ja palauttaa niitä silloin kuin hänelle itselleen se parhaiten sopii. Jos laina-aikaa on vielä jäljellä, miksi henkilö ei voi silloin pitää vielä kirjoja itsellään?

Palveluasumisessa kehitysvammaisen ihmisen henkilökohtaiset menemiset ja tulemiset vaativat suunnittelua työyhteisössä. Kun tiedetään asukkaan tulevista tapahtumista, voidaan silloin työtä suunnitella myös sen mukaan. Sama asia on omaisen omien tekemisten ja kehitysvammaisen läheisen menojen yhteensovittamisessa. Tulevia tapahtumia voidaan laittaa esimerkiksi kalenteriin ylös ja suunnitella sen mukaan niiden toteutus.

Kannattaa keskustella henkilön kanssa kirjastosta lainaamisen pelisäännöistä, eli laina-ajasta ja siitä, että kirjat on järkevä palauttaa ennen laina-ajan päättymistä. Keskustelussa kannattaa käyttää esimerkiksi tukikuvia apuna. Tukikuvat voivat auttaa ymmärtämään ja konkretisoimaan kirjastossa asiointia.

Kuvia kommunikoinnin tukemiseen löydät Papunetistä 

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

------------------------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Jätä meille palautetta!

Vastaa palautekyselyyn tästä linkistä!