Keskenmenoriskistä

Kysymys 

Hei! Olen raskaana (rv6+5pv).Olen nyt 38v, syksyllä 39v. Haluaisin tietää, onko lapsivesitutkimuksen keskenmenoriski pienempi kuin istukkatutkimuksen? Vahingoittaako lapsivesitutkimus sikiötä vähemmän?Onko ikäni puolesta lähes saman tekevää jos käyn pelkässä seerumiseulonnassa enkä istukka-lapsivesitutkimuksissa raskausviikolla 15 (jos ikäni puolesta seerumitutkimuksen luotettavuus on n 95% raskausviikolla 15)? Onko ikäni sen verran korkea, että todennäköisyys kromosomivirheeseen on suuri suhteessa tutkimuksen riskeihin? Ja erityisesti onko sillä merkitystä kuka tekee tutkimuksen vai voiko tutkimus olla ns täydellisesti onnistunut ja silti keskenmeno tulee tutkimuksen seurauksena? Vastauksesta kiitollisena

Vastaus 

Hei

Keskenmenoriski on sama lapsivesi- ja istukkatutkimuksiin liittyen, noin 1/200. 39-vuotiaan downriski raskausviikolla 12 on noin 1/90 eli yli kaksinkertainen verrattuna toimenpideriskiin. Kumpikaan näytteenotto ei vahingoita sikiötä oikeaan aikaan otettuna ja asiansa osaavan gynekologin tekemänä. Toimenpiteen tekijän kokemuksella on toki jonkin verran merkitystä sen onnistumiselle, mutta voi myös todeta, että Suomessa niitä ei teekään "kuka tahansa". Valitettavsti täydellisestikin onnistuneen näytteenoton jälkeen voi keskenmenoriski toteutua.

Yleisesti voidaan sanoa, että mitä vanhempi äiti sitä todennäköisemmin hän "jää kiinni" seerumiseuloissa. Toisaalta, koska vanhemmilla äideillä on enemmän sikiöiden kromosomipoikkeavuuksia, mutta toisaalta myös siksi, että tietokoneohjelmat, joilla riski lasketaan, painottavat ikää laskelmissaan.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri