Hoitopaikkaan yöksi meno jännittää

Kysymys 

Mikä avuksi jos on sellaisia ongelmia, että esim hoitopaikkaan meno yhdeksikin yöksi jännittää niin kovin kehitysvammaista? Esim. Edellinen yö kotona voi jäädä nukkumatta. Omatoimisuus vaihtelee, mutta pärjää arjessa suht itsenäisesti. Kuitenkin pelkoja ja ahdistuneisuutta johon on lääkitys.

Miten voisi totutella lapsuudenkotoa pois olemista? Pitääkö odottaa, että löytyy sopiva asumispaikka ja sitten siellä pikkuhiljaa harjoitella? Miten saisi turvallisuudentunteen pysymään?

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi!

Jännittäminen ja ahdistuneisuus kuuluu elämään, mutta miten sen kanssa selviää, onkin sitten toinen juttu. Joskus jännitystä on mahdotonta kokonaan saada pois. Onhan meille kaikille tuttua se, kun olemme lähdössä matkalle ja edellisenä yönä ei tahdo uni tulla silmään. Se ei ole vaarallista.

Kotoa pois olemista kannattaa harjoitella henkilölle sopivalla tavalla, ja siihen ei ole mitään yleispätevää keinoa. Yleisesti kehitysvammaisten ihmisten kanssa kaikenlainen asioiden etukäteen käsitteleminen ja selventäminen siitä, mitä tapahtuu esim. yökylän aikana voi auttaa.  Varmasti asiaa auttaa myös jos hoitopaikka voisi olla aina sama: silloin siellä käyntiin vähitellen tottuu. Vastassa ovat aina ennalta tutut henkilöt. Se luo turvallisuuden tunnetta.

Voi myös helpottaa jos hoitopaikkaan pääsee etukäteen tutustumaan turvallisen henkilön kanssa. Vielä parempi jos henkilö voi tavata tuolloin hoitopaikan henkilön, joka on vuorossa yökylään menon hetkellä - olisi ikään kuin tuttu henkilö vastassa. 

Erilaiset sosiaaliset tarinat ja kuvakertomukset voivat auttaa myös. Kerrotaan ja kuvaillaan mitä vierailun aikana tapahtuu sekä miten ja milloin kotiinpaluu tapahtuu. Omien turvatavaroiden mukaan otto voi joillekin olla avuksi, esimerkiksi pehmolelu, vaate tai peite. 

Sitten kun lopullinen kotoa muutto varmistuu, on hyvä aloittaa muuttovalmennus. Se tapahtuu yleensä yhteistyössä vastaanottavan tahon kanssa. Muuttovalmennus sisältää paljolti edellä kuvatun laisia asioita. On myös hyvä kaikessa rauhassa rakentaa yhdessä tulevaa omaa kotia ja aloittaa siellä asuminen vähitellen omassa tahdissa mutta kuitenkin päämäärätietoisesti.

Tärkeä osa kotoa pois muuttoa on, että on myös selvennetty ja sovittu se, miten läheisiin ja ystäviin yhteydenpito tapahtuu ja jatkuu uudessa asuinpaikassa. On todella tärkeä huomioida, että kehitysvammaisella saattaa olla huoli vanhaan kotiin jäävästä iäkkäästä läheisestä ja hänen pärjäämisestään. Eli siinä samalla kun selvennetään, miten henkilö itse selviää ja jatkaa elämäänsä turvallisesti, pohditaan ja keskustellaan myös vanhaan kotiin jäävän tai jäävien ihmisten pärjäämisestä.

ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

--------------------------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää :)

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!