Down-riskiluku

Kysymys 

Kävimme yhdistelmäseulonnassa, rv 12+1, ja saimme down-oireyhtymän riskiluvuksi 1:240. Sikiön pää-perämitta oli 60,9 cm ja niskaturvotus 1,9-2,2 (korjattu MoM 1,7). Meidät ohjattiin NIPT-kokeeseen, johon saamme vastauksen viikon sisällä.

Kysyisin, että mikä kohdallani tekee riskistä noinkin korkean? Esikoisemme riskiluku oli 1:100000, joten ero on valtava.

Olen 34-vuotias perusterve nainen, BMI 21, hcgb korjattu MoM oli 0,77 ja PAPP-A korjattu MoM 0,58. Niskaturvotus mitattiin useaan otteeseen, kaksi kertaa 1,9 ja kerran 2,2.

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi,

Tietokone laskee yksilöllisen riskiluvun sikiön kromosomipoikkeavuudelle. Riskiluvun laskentaan vaikuttavat sikiön niskaturvotus, veren seeriumarvot  ja äidin ikä sekä raskauden kesto.

Todennäköisesti eniten riskilukua suhteessa edellisen raskauden riskilukuun nostaa ikäsi. Yksin ikäriski 35-vuotiaalla naisella on 1:250 saada lapsi, jolla on downin oireyhtymä.

Kannattaa muistaa, että vaikka seula hälyyttikin (riskiraja on 1:250), on riski silti hyvin pieni. 1:240 tarkoittaa prosenteissa noin 0,4 prosentin mahdollisuutta sikiön kromosomipoikkeavuudelle. Tämän voisi sanoa myös niin, että sinulla on noin 99,6 prosentin mahdollisuus kromosomeiltaan normaaliin lapseen.

Riskiraja on keinotekoinen raja, sillä ilman riskirajaa seulontatutkimuksia ei voitaisi tehdä. 

Kannattaa tutustua Verneri.netin raskaus-sivuston tekstiin Onko syytä huoleen? Siellä on hyvää asiaa sikiön kehityshäiriöiden seulonnasta.

Onnellista odotusaikaa sinulle! :)

ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

--------------------------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!