Tanssin sykettä Sinikellossa

Tamperelaisessa päivätoimintakeskus Sinikellossa on tanssittu vuodesta 2003 lähtien. Taustalla on ajatus yhteisötanssista. Yhteisö tanssii ry tuo tanssin mahdollisuutta esimerkiksi työ- ja asuinyhteisöihin sekä laitoksiin. Sinikellossa ohjaajana toimii yhdistyksen puheenjohtaja, tanssitaiteilija Marjo Hämäläinen.

Ryhmässä on yli kymmenen vaikeavammaista nuorta. "Perusperiaate on kaikille sama: opetan oikeaa tanssia. Jokainen pystyy tekemään harjoituksen omalla tavallaan ja löytämään liikkeen omasta itsestään", Marjo Hämäläinen kertoo.

Sinikellon työntekijät ovat osallistuneet tanssiharjoituksiin mahdollisuuksiensa mukaan, sillä avustajia tarvitaan. Harjoittelu muuttui tiiviimmäksi, kun ryhmä valmistautui esitykseen, joka pidettiin Tampereen Sorsapuistossa kesäkuussa 2005. Tapahtumaa valmisteltiin kuukauden verran lähes päivittäin. Esityksessä oli mukana Sinikellon henkilökunta avustajineen ja Tampereen Tanssivan Yhteisön jäseniä.

Yhteisötanssitapahtuma

"Yhteisötanssitapahtumassa monella nuorella oli myös oma sooloesityksensä. Esitystä harjoitellessa olikin mahdollista saada yksilöllistä kontaktia nuoriin, mikä oli minullekin avartava kokemus. Tuolloin näin, että kun tanssi ottaa syttyäkseen, se syttyy. Innostus näkyi tanssijoista", Hämäläinen kuvailee. Myös Sinikellon työntekijät huomasivat muutoksen.

"Asiakkaat ovat nauttineet toiminnasta ja esityksen valmistelusta. Se on auttanut oman kehon hahmottamisessa, sillä moni asiakkaista ei juurikaan liiku. Tärkeää on ollut pienenkin liikkeen esilletuominen ja yhdessä tekeminen", Minna Salonen Sinikellosta mainitsee.

Lisätietoa