Kun autat päätöksenteossa

Periaatteet päätöksenteossa tukemiseen

 1. Sinulla on oltava käsitys henkilön kyvyistä ja henkisestä kapasiteetista. Älä automaattisesti oleta, ettei henkilö pysty. Oleta sen sijaan, että hän pystyy.
 2. Jokaisen pyrkimyksen tulee tukea henkilöä tekemään päätöksiä. Tarjoa henkilölle hänen tarvitsemaansa yksilöllistä ja oikeanlaista tukea.
 3. Kaikilla on oikeus tehdä myös ei-niin-viisaitakin päätöksiä. Muista, että loppujen lopuksi valinta on henkilöstä itsestään kiinni. Tämä ei kuitenkaan tarkoita henkilön asettamista aitoon vaaraan.
 4. Kaikki se, mitä tehdään niiden henkilöiden puolesta, joiden oma kapasiteetti ei riitä, tulee tehdä henkilön etua ajatellen. Mieti, onko tehtävä päätös seurauksineen parasta juuri kyseiselle henkilölle.
 5. Henkilön edun nimissä tehdyistä päätöksistä tulee aiheutua mahdollisimman vähän rasitetta henkilön vapaudelle ja perusoikeuksien toteutumiselle. Muista, että kehitysvammaisella henkilöllä on samat oikeudet kuin kaikilla muillakin.

Kun autat päätöksenteossa, kysy itseltäsi ainakin nämä

 1. Ymmärränkö täysin, mikä kyseiselle henkilölle on elämässä tärkeää? Entä mikä on tärkeää hänen kommunikaationsa näkökulmasta?
 2. Olenko paras henkilö tukemaan juuri tämän tietyn päätöksen tekemisessä?
 3. Onko se tieto, mitä minulla on ja mitä kerron henkilölle, olennaista tehtävän päätöksen kannalta?
 4. Esitänkö käytössäni olevan tiedon tavalla, jonka henkilö voi ymmärtää?
 5. Esitänkö käytössäni olevan tiedon oikeassa paikassa oikeaan aikaan?
 6. Olenko tehnyt parhaani edistääkseni henkilön omaa päätöksentekoa tässä asiassa?