Alkoholi raskauden eri vaiheissa

Yläpuolella olevassa videossa kätilö ja HAL-poliklinikan työntekijä Janina Niittymäki kertoo, kuinka ottaa puheeksi raskaudenaikaisen alkoholinkäytön seuraukset raskaana olevien kanssa. Katso myös koko haastattelu tästä linkistä!

Alkoholi on sikiölle voimakas myrkky

Alkoholi läpäisee istukan ja siirtyy napanuoran kautta sikiöön. Alkoholi on sikiölle voimakas myrkky, sillä sikiön elimistö ei pysty käsittelemään alkoholia samalla tavalla kuin aikuisen. Kun äiti juo, juo myös sikiö. Alkoholi voi vaurioittaa sikiötä raskauden jokaisessa vaiheessa. Sikiön keskushermosto kehittyy koko raskauden ajan.

Siksi juuri keskushermostovaurio on todennäköisin alkoholin aiheuttama vaurio. Alkoholi aiheuttaa myös keskenmenoriskin suurenemisen, sikiön kasvun hidastumista ja jopa sikiön menehtymisen riskin koko raskauden ajan.

Jokaisella elimellä on oma kehitysjaksonsa raskauden aikana. Tällöin elimet ovat myös haavoittuvimmillaan. Sikiön elimistö kehittyy pääpiirteissään viikoilla raskausviikoilla 4-10. Suurin osa vakavista rakenteellisista epämuodostumista tulee sikiölle ennen kymmenettä raskausviikkoa.

Raskaus jaetaan kolmeen raskauskolmannekseen. Täysiaikainen raskaus kestää 280 päivää eli 40 viikkoa. Raskauden kesto lasketaan viimeisten kuukautisten alkamispäivästä. Alkion elämä alkaa kolmannella raskausviikolla, kun munasolu on hedelmöittynyt ja alkanut kasvaa. Sikiötä kutsutaan alkioksi kahdeksan ensimmäistä viikkoa.

1. raskauskolmannes (viikot 0-12)

Elinten muodostuminen alkaa 3. raskausviikolla. Ensimmäisenä alkavat kehittyä aivot ja sydän. Kädet, jalat ja silmät alkavat kehittyä 6. raskausviikolla. Sydän alkaa sykkiä 6. raskausviikolla. Ulkoiset sukupuolielimet alkavat kehittyä 7. raskausviikolla.

Alkoholinkäyttö ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana voi aiheuttaa elinepämuodostumia ja keskushermostovaurioita.

2. raskauskolmannes (viikot 13-24)

Kaikki elimet ovat pääpiirteittäin kehittyneet. Silmien kehittyminen jatkuu, samoin kuin keskushermoston, keuhkojen ja ulkoisten sukupuolielimien. Kasvonpiirteet alkavat muodostua 13. raskausviikolla. Sikiön kuulo kehittyy ja se alkaa reagoida ääniin. Sikiö alkaa olla elinkelpoinen 24. raskausviikosta eteenpäin.

Alkoholinkäyttö toisen raskauskolmanneksen aikana voi aiheuttaa vaurioita muun muassa sikiön näköön, kuuloon, keskushermostoon ja kasvuun.

3. raskauskolmannes (viikot 25-40)

Keskushermoston ja keuhkojen kehittyminen jatkuu. Sikiön ulkonäkö kehittyy lopulliseen muotoonsa. Hampaiden aiheisiin kehittyy kiillepinta. Sikiö kasvaa nopeasti ja saa painoa lisää.

Alkoholinkäyttö kolmannen raskauskolmanneksen aikana voi vaikuttaa muun muassa sikiön ulkonäköön, keskushermostoon ja kasvuun.

Lisätietoa 

Tilaa Kehitysvammaliiton suunnittelema FASD-kiekko, jossa kerrotaan raskaudenaikaisen alkoholinkäytön vaaroista.

  • Kiekkomaisessa esitteessä kerrotaan siitä, kuinka raskaana olevan äidin käyttämä alkoholi vaikuttaa sikiöön raskauden eri vaiheissa. Esitettä voi esimerkiksi jakaa neuvoloissa ja terveydenhuollossa, sekä käyttää opetusmateriaalina kouluissa.
  • Raskauskiekkoa voi tilata postikulujen hinnalla. Sitä on saatavilla suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi.

tilaukset: koulutus(ät)kvl.fi